Полезно - CytolNat извлечена от природата

ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА ФРЕНСКА МЕДИЦИНСКА КОЗМЕТИКА ЗА КОЖАТА И ЗА КОСАТА
Отиване към съдържанието

Главно меню:

Полезно

Лечебният процес


   Кожата изолира и предпазва тялото от външната среда. Когато се получи рана, тялото самo активира естествен биологичен феномен: зарастването на раната.
Това е сложен възстановителен процес, през който организмът трябва да спре кървенето, да предпази, прочисти и да затвори раната. Засегнатата тъкан трябва да се възстанови по възможно най-близък вид до първоначалната тъкан.
В процеса на зарастване ще се задействат поредица от мерки за лечение на раната. Това става на три последователни периода и се характеризира със специфични клетъчни дейности, които подреждат процеса в съответствие с точен хронологичен ред, като периодите се застъпват една с друга. Всяка стъпка е пресметната.
Период 1 : този период продължава от 2 до 4 дни.
Най-напред ще се оформи съсирек от кръв, който частично ще спре кървенето. След това много бързо тялото ще се организира да се пребори с инфекцията и по този начин да се защити срещу микроби и чужди тела. Увредените тъкани се унищожават и поглъщат от специални клетки. Кръвните капиляри са по-пропускливи, те дават предимство при преминаването на кръвна плазма и имунни клетки, като например антитела, за травмираните зони.
Период 2 : този период продължава от 10 до 15 дни.
Малките кръвоносни съдове, които са били наранени при травмата на кожата постепенно ще се реформират. Организмът започва да преодолява загубата на субстанция за нова тъкан, като синтезира колагенни фибри посредством фибробластите.
Появява се епителна тъкан по най-външния слой на кожата. В същото време раната ще се свие, за да се сближат нейните краища до пълното закриване; много клетки и молекули влизат в действие. Този период е важен за преодоляване на предубежденията от естетически характер, тъй като е известно, че след зарастването на раната, кожата няма да е точно същата. Колкото е по-тъмна кожата и колкото по-младо е тялото, толкова по-некрасиво стои белегът. Освен това, рани в някои области на тялото зарастват по-зле. Това се отнася до гръдния кош, гръдната кост, гърба и ставите.
Период 3: Този период продължава от 2 месеца до 2 години.
През този етап колагенът и еластинът, друг вид влакно от синтезираната тъкан, ще се уплътнят и уголемят, за да структурират кожата. Мрежата от кръвоносни съдове ще се самоорганизира до нормално състояние. Така ще нараснат съпротивителните сили на кожата и нейната еластичност ще я направи по-здрава. Зоната с белега остава деликатна в продължение на две години, докато кожата не възвърне своето предишно равновесие.

Вижте: Cytolnat® Centella


Акне: причини и последици


   Акнето е хронично, възпалително заболяване на мастните (пилосебацейни) жлези на кожата, засягащо предимно лицето и горната част на тялото. Характеризира се с формиране на пъпки и различни възпалително-гнойни лезии, а в последствие и белези (цикатрикси и келоиди), придаващи неестетичен вид на засегнатата от акнето кожа.
Акнето се дължи на четири провокиращи появата му фактори:
1. Повишена мастна (себумна) продукция, създаващо феномена „мазна кожа“;
2. Хиперкератинизация на пилосебацейните канали на мастните жлези, изразяващо се в образуване на отворени и затворени комедони на кожата;
3. Наличие на абнормни бактерии като Propionibacterium acne;
4. Възпалителна реакция.
Лечението на акнето трябва да е насочено в следните насоки, за да бъде успешно: намаляване на себореята (мастната хиперпродукция), спиране образуването на комедони, елиминиране присъствието на Propionibacterium acne и успокояване на възпалетието. Всичко това се постига лесно и приятно с продуктите на реномираната френска козметика със запазената марка на CytolNat.

Вижте: Cytolac® Cleansing Gel и Cytolac® Crème


Стареенето на кожата


   Клетъчните мембрани на кожата са съставени от фосфолипиди и протеини, които действат като защитен механизъм срещу вредното действие на околната среда. Тези мембрани са атакувани от свободните радикали, които причиняват втвърдяване на клетъчната мембрана и в крайна сметка довеждат до стареене. Според теорията за свободните радикали по време на цикъла на човешкия живот в клетката се натрупват кожни лезии (нездравословни промени по кожата), които се смятат за основната причина за стареенето. С напредване на възрастта, защитните механизми действат по-бавно, затова кожата губи пластичността и устойчивостта си и по нея се появяват бръчици.
Също така кожата постепенно губи способността си да задържа вода и в резултат става по-суха, по-тънка и по-отпусната, което води до по-застарен външен вид.
Остаряването на организма не е единствената причина за стареенето на кожата. Други фактори, които допринасят за стареенето на кожата, са пушенето, излагането на слънце, липса на физически упражнения и замърсяване на кожата. Тези фактори водят до повишено образуване на бръчки и фини линии по кожата.
Всичко това, съчетано с естествения процес на стареене, с времето предизвикват загуба на еластичността и устойчивостта на кожата.
Пушенето оказва много по-голям ефект върху стареенето на кожата, отколкото повечето хора осъзнават. Въпреки че е известно, че пушенето причинява преждевременно стареене на кожата, механизмът, който се крие зад този ускорен процес на стареене, все още не е напълно изяснен. Едно ново проучване в Института по дерматология и венерология Св. Йоан показва, че тютюнопушенето активира гените, които са отговорни за определен кожен ензим, който разгражда колагена в кожата. Именно това кара кожата да се свива и набръчква.
Упражненията увеличават циркулацията на кръвта, повишават доставката на хранителни вещества в кожата и заздравяват капилярите. Редовните физически упражнения могат да забавят процеса на стареене и да ви помогнат да изглеждате по-млади.
Ако спите по-малко от 6 часа всяка нощ, с това може да допринесете за стареенето на Вашата кожата.


Хиперпигментация   Пигментните петна представляват все по-сериозен естетически проблем за съвременните жени. В основата им е нарушение във функционирането на пигментните клетки – меланоцитите, т.нар. „фабрики за меланин“. Меланоцитите се влияят и от околната среда: температурни промени, UV излъчвания, механични или химични травми. Тези фактори предизвикват мултипликация или метаболитни изменения на меланоцитите, клетките производители на меланин и нарушение в пигментацията на кожата. Хиперпигментацията се появява, когато е налице свръхпроизводство на меланин на определени места в кожата. Меланинът е пигмент, който естесвено се произвежда в кожата и придава цвета на кожата. Но излагането на слънце, хормоналните промени, нараняванията, генетичната предразположеност, някои заболявания и процесът на стареене могат да доведат до свръхпроизводство на мелнин и образуване на хиперпигментация. Хората с по тъмна кожа са по предразположени към хиперпигментации, но те се срещат при всички, независимо от етноса и цвета на кожата.

Вижте:  Cytolnat® Kojic

Какво е целулита?


   Счита се, че целулит имат между 80-90% от жените след пубертета. Целулитът е онази субстанция, която кара кожата ви да изглежда сякаш под повърхността й са разположени бучки. Най-често областите, които се засягат от целулит са коремната стена, бедрата и седалището. В действителност, целулитът представлява натрупване на мастна тъкан, която избутва съединителната тъкан на подкожието, карайки повърхността на кожата да изглежда като „портокалова кора”.
Целулитът рядко се среща сред представителите на мъжкия пол, но е по-чест при мъже, които страдат от състояния, свързани с андрогенен дефицит (ниски нива на мъжките полови хормони в организма), например синдром на Клайнфелтер, хипогонадизъм (недоразвити тестиси), след кастрация и при пациенти, които са на терапия с естроген по повод рак на простата. При задълбочаване на дефицита на андрогени, целулитът се влошава.
В медицинската литература може да срещнете следните синоними на това състояние: adiposis edematosa, dermopanniculosis deformans, status protrusus cutis, gynoid lipodystrophy. В разговорния език целулитът най-често бива наричан „портокалова кожа”.

Вижте: Cytolnat® CytolSlim


 
2014 - 2023 © CytolNat Всички права запазени
ИЗВЛЕЧЕНА ОТ ПРИРОДАТА, В СЛУЖБА НА ДЕРМАТОЛОГИЯТА И ХИРУРГИЯТА
Назад към съдържанието | Назад към главното меню